Rozhovor pro magazín Plnezdravi.cz 3/2021

Ilustrační fotografie velikost textu: A A A

Pro zajímavý magazín Plné zdraví zaměřený, jak již z jeho názvu vyplývá, na zdraví člověka, jsem poskytl rozhovor. S příjemným redaktorem Radkem Štěpánem jsme si popovídali o astrologii, karmě a dalších tématech. Přepisem rozhovoru s astrologem Pavlem Hanzalem si můžete přečíst v tomto článku.

Když se řekne astrologie, vybaví se mi jako laikovi hvězdy? Jsou mé představy správné?

Svým způsobem je to logické, protože je lidem přirozené se dívat na oblohu a přemýšlet, co se ve vesmíru skrývá. Ale jinak to není přesná představa. Mezi nejznámější součásti horoskopu patří zejména 10 planet, 12 znamení, 12 astrologických domů a aspekty. Do astrologické syntézy ale vstupuje i celá řada dalších důležitých prvků. Některé hvězdy je vhodné do astrologického výkladu také zařadit, protože dokážou významně doplnit astrologické informace.

Určitě mi přijdou na mysl také horoskopy? Upřímně, moc jim nevěřím. Asi nejsou všechny stejné. Znal jsem kolegu učitele, který je psal a nevěděl o tom vůbec nic…

Nejste ani zdaleka jediný skeptik, který se na horoskopy dívá skrz prsty. Jestliže jste se doposud nesetkal s profesionálním výkladem horoskopu a četl pouze novinové předpovědi, nedivím se. Mnoho novin, časopisů a webových portálů astrologii poškozuje tím, že předpovědi píšou novináři nebo externí spolupracovníci, co o astrologii nic nevědí. Výsledek tomu potom odpovídá.

Dalším problémem je, že předpovědi pro jednotlivá znamení prezentovaná v médiích nejsou relevantním obrazem astrologické práce. Aby měl horoskop co největší vypovídající hodnotu, musí být vytvořen na míru konkrétnímu člověku.
Ve srovnání s tím obecné horoskopy pro jednotlivá znamení zvěrokruhu popisují spíše rámcové trendy energií, ale jenom tehdy, když je vypracoval astrolog podle skutečných konstelací.

Podle čeho poznám dobrý horoskop?

Zde je měřítko velmi jednoduché. Horoskop musí mít vypovídací hodnotu, což dokáže klient snadno posoudit. Okamžitě např. při výkladu osobního, dětského či partnerského horoskopu. V případě predikce zaměřující se na vývoj budoucích událostí se kvalita astrologické práce ukáže, až dané období proběhne. Nebavíme se ovšem o novinových článcích, ale o horoskopu na míru od profesionálního astrologa.

Jak jste se vlastně dostal k astrologii?

S astrologií mě seznámil táta již někdy v mých 14 letech a získal jsem tak od něj první informace. Horoskopy mě již v tomto věku rozhodně zaujaly a naučil jsem se první významy planet, znamení nebo domů. Následně jsem začal studovat východní filosofie, což mi pomohlo ujasnit si životní hodnoty. Hodně mi v tomto směru také daly přednášky Míly a Eduarda Tomášových a Jiřího Vacka. Plnohodnotně jsem se astrologii začal věnovat okolo roku 2001 a profesionálně od roku 2007.

Karma je zdarma, říkají mladí. Co vlastně znamená karma a jak je důležitá?

Karma je zákon příčiny a následku, který platí pro každého. Mnoho lidí ji zaměňuje s tzv. osudem, na který se potom vymlouvají a říkají, že to je nebo byl osud a nešlo nic změnit. Jenže pravda leží jinde. Karmický zákon funguje na principu akce a následné reakce. Každý náš čin, myšlenka, ale i slovo je akce (příčina) a výsledky těchto skutků jsou reakce (následek). Z toho vyplývá, že nikdo se nemůže vymlouvat na osud, protože náš život si utváříme sami. Pravdou je, že karmické výsledky našich činů se nemusí dostavit hned. Proto si je lidé, kteří ještě nevnímají hlubší souvislosti, často nedokážou spojit. Koho toto téma zajímá více, může si koupit moji knihu Karmické souvislosti, kde vše vysvětluji a uvádím i příklady z mé praxe.

Pochopení karmy považuji za velmi důležitý klíč k tomu, aby člověk pochopil svůj životní úkol a lépe kráčel životem. I to je důvod, proč se v posledních letech velice intenzivně věnuji karmickým horoskopům.

Uznávám rčení Carpe diem, tedy užij dne. Jaký je čistě podle vás smysl života?

Rčení Carpe diem vnímám jako výzvu k tomu, aby člověk maximálně využil svého potenciálu k duchovnímu rozvoji. Chybou by bylo, kdyby se jeho význam zneužil k bezohlednému a sobeckému jednání (užívání si), bez ohledu na jiné živé bytosti a na následky.

Na otázku, co je smyslem života, se již snažilo odpovědět mnoho lidí. Mohl bych popsat hodně stránek a stejně bych pravděpodobně došel ve výsledku k jedinému závěru. A tím je naučit se co nejlépe žít v souladu se zákony Univerza, ve vědomém tady a teď, tzn. v přítomnosti a dosáhnout Osvícení.

Pojďme k ezoterickým naukám a dalším vědám. Jaké vás nejvíce zajímají?

Vedle astrologie mi jsou nejbližší práce se siderickým kyvadlem, výklad karet a přírodní medicína. Tyto metody se totiž vzájemně skvěle doplňují. Současně se pokouším co nejlépe porozumět principům karmického zákona. Dále se snažím najít každý den čas na meditaci.

Do určité míry mě fascinují karty, ale hraji jen mariáš. :.) Do jaké míry je výklad z karet přesný?

Záleží na kvalitě kartáře. Ale je potřeba upozornit, že každý člověk má svobodnou vůli a budoucnost není nalinkovaná. Nejsme tedy loutkami. Zkusím vysvětlit následovně. Lze například predikovat, že hrozí v nějakém období problémy, spory, nebo v extrémním případě rozpad manželství či vztahu. Nebo že se objeví zajímavá pracovní příležitost s dobrým potenciálem kariéry a výdělku. V obou případech výsledek záleží na konkrétních činech člověka. Pokud bude mít zájem partnerskou krizi vyřešit a protne se to i se zájmem protějšku, může se zmíněný problém ukázat ve finále jako relativně nenáročná neshoda. Když ale varování karet bude člověk ignorovat a na svém životním přístupu ke vztahu nic nezmění, předpověď se naplní. Zrovna tak jestliže se člověku v životě objeví nabídka na novou práci a nebude na ni reagovat, ať již z jakéhokoliv důvodu, tak se prostě predikce nemůže realizovat. Předpověď tedy má, mimo jiné, člověku ukázat období s potenciálem a varovat ho před náročnějšímu zkouškami a riziky.

Co takový vesmír? Je podle vás skutečně nekonečný?

Z pohledu mého světonázoru a dosavadních zkušeností to vnímám tak, že všichni jsme součástí Jednoty, ačkoliv si to bohužel většina lidí zatím neuvědomuje a jedná díky tomu mnohdy pouze z pozice ega. Takže Univerzální energie je všude a ve všem.

Jestliže se ale ptáte na teorii o Velkém třesku, tak zde bych ponechal odpověď na někom, kdo se zabývá astronomií.

Trochu to odlehčíme, ale u vesmíru zůstaneme. Miluju Star Wars a můj syn také. A vy?

Na sledování filmů moc času nemám, ale občas se na něco podívám. Mám rád napětí kombinované s hlubším rozměrem. A pokud je do toho zapojeno neznámo s dotekem možné a doposud neobjevené reality, ať již ve vesmíru, na horách nebo v mořských hlubinách, tím lépe. Ovšem samotné Star Wars mě nikdy nezaujaly.

Vydal jste knihu Astrologie krok za krokem – učebnice výkladu horoskopu v praxi. Co v ní ve zkratce najdeme?

Jde o jedinou učebnici astrologie na trhu, která ukazuje komplexním způsobem výklad osobního horoskopu na praktických ukázkách slavných osobností. Součástí knihy jsou i nezbytné teoretické základy. Pokud se tedy chce někdo učit základy astrologie svépomocí, jsem přesvědčený o tom, že mu v tom moje kniha hodně pomůže.

Kdybych začínal s astrologií, jaký kurz byste mi doporučil?

Vzhledem k tomu, že jsem při mém studiu astrologie prošel před lety několika různými kurzy a sám od roku 2008 výuku astrologie poskytuji, mám na základě vlastních zkušeností poměrně jasný názor. Základem je zkušený lektor, který je ke studentům otevřený a chce jim předat svoje znalosti a nic netajit. Dalším klíčem ke správné výuce je dostatečné množství praxe, jelikož jenom na teoretických základech se astrologii nenaučíte.

Studovat můžete prezenčně. Potom je důležité, aby se jednalo o menší skupinu studentů. Jedině tak je dostatek času na praxi pro každého z nich. Další variantou jsou dálkové kurzy, kdy student poslouchá nahrávky kurzu z pohodlí domova a následně plní domácí úkoly, ke kterým v případě potřeby dostává zpětnou vazbu od lektora. Zde je důležité, aby měli studenti možnost se ptát např. emailem a lektor odpovídal. Věřím, že všechno zmíněné mým studentům nabízím. Nakonec musím zmínit individuální výuku, protože ji u mě využívá čím dál více zájemců. Je evidentní, že se jedná o nejvíce efektivní výukovou metodu.

Děkuji moc za rozhovor, Radek Štěpán, Plnezdravi.cz

Autor článku: Pavel Hanzal
Autor fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: astrologie, karma, rozhovor

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách pavelhanzal.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti -za to se předem omlouváme.

Hledat podle témat
Náš tip

Místo pro váš reklamní odkaz v side baru obalený textem. Přečtěte si zajímavé články o alternativní léčbě nemocí a zdraví.

 
X

Veškeré nabízené služby jsou pozastaveny

Omlouváme se, ale z důvodu nemoci jsou veškeré nabízené služby jsou pozastaveny.

Zobrazit detaily