Naučme se říkat ano. Naučme se říkat ne.

Ilustrační fotografie velikost textu: A A A

Dnešní doba se může zdát na první pohled hodně složitá. Fyzická krása a mládí. Moc a peníze. Zážitky a požitky. To diktuje současná západoevropská civilizace každému člověku již od mládí.

Přitom je evidentní, že výše uvedené modly příliš nefungují. Tak například fyzická krása a mládí. Obojí pomine. U někoho dříve, u jiného později. Tak jako tak se jedná o neudržitelný stav. Přitom opravdová krása se skrývá někde úplně jinde. Uvnitř každého z nás. Pokud si všímáte lidí kolem sebe, určitě jste již viděli mnoho krásných lidí v pokročilém věku. A nezáleželo na tom, kolik měli vrásek nebo měli bohatou kštici. Naopak mnozí lidé, kteří v rámci povrchního vnímání krásy platí za novodobé sexsymboly, jsou chladní a jejich vibrace pravé lidskosti a lásky se nemůžou prodrat na povrch. Kult mládí je také velmi pochybný a navíc krátkozraký. Západoevropská civilizace stárne. Našim potomkům se tak může stát, že navzdory kultu mládí brzy nebude koho a co uctívat. Fyzické schránky většiny spoluobčanů v blízké budoucnosti nebudou splňovat současné nároky, a to ani díky plastické chirurgii :). Mládí neurčuje ani tak fyzické tělo, jako mysl a duše člověka. Jiskřící oči babiček a dědečků jsou toho důkazem.

Také moc a peníze patří mezi další symboly naší doby. Pokud člověk nepatří mezi lidi s postavením a majetkem, je na něj pohlíženo jako na neúspěšného a nepříliš prospěšného člověka. Opravdu tomu tak je? Vždy si vzpomenu na velké množství různých „celebrit", které ukončili svůj život předčasně. Za pomoci drog, alkoholu nebo sebevraždou. Přitom o jejich majetku a postavení nemohl nikdo pochybovat. Ale opravdové štěstí jim nepřinesly.

Naopak velký počet takzvaně chudých a neúspěšných lidí, alespoň z pohledu části společnosti, žije velmi šťastný a spokojený život. Čím to asi bude?

Opravdové bohatství není z tohoto (materiálního) světa. Navzdory tomu se všude okolo nás vyskytuje obrovská masáž směřující pouze k jednomu. Musíte mít peníze, abyste si mohli koupit to a to. Pokud nemáte nejnovější mobil, jste out. Pokud nemáte značkové hadry, jste out. Pokud máte každý týden nového milence, jste in. A tak dále. Kolotoč příjmů a výdajů jak finančních, tak smyslových člověka pohltí a zdá se, že z něho není úniku.

Přitom stačí dvě slova. ANO a NE.

Nebojme se proto, přátelé, odmítnout to, co je zbytečné a nadbytečné. Řekněme ne tomu, co se nám nelíbí a naučme se přijímat to, co je opravdové a dá našim životům smysl. Otevřeme se opravdovosti. Kam se vytratila úcta ke stáří? Opravdu nemáme čas na setkání s přáteli? Takové, kde si v klidu popovídáme a vyslechneme jak se tomu druhému daří? Skutečně potřebujeme desítky tisíc měsíčně, abychom byli šťastní? Myslím, že ne. Výdobytky naší civilizace jsou většinou skvělé. Ale pokud mají mít smysl, nesmíme se stát otrokem naší doby. Vyhodnoťme co je správné a co ne.

Naučme se říkat ANO harmonickému životu v souladu s přírodou a Universem. Naučme se říkat NE mamonu, nesmyslnému shonu, manipulaci a pomíjivostem.

Pavel Hanzal, astrolog a léčitel

Autor článku: Pavel Hanzal
Autor fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: láska, život

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách pavelhanzal.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti -za to se předem omlouváme.

Hledat podle témat
Náš tip

Místo pro váš reklamní odkaz v side baru obalený textem. Přečtěte si zajímavé články o alternativní léčbě nemocí a zdraví.

 
X

Veškeré nabízené služby jsou pozastaveny

Omlouváme se, ale z důvodu nemoci jsou veškeré nabízené služby jsou pozastaveny.

Zobrazit detaily